Aserty
Aserty: Hej hej. Robie sobie zadanka z ciagow robie robie robie az tu nagle takie cos:
Siódmy wyraz pewnego ciagu arytmetycznego wynosi 15, a wyraz dziesiaty 27. Wyznacz wzor
rekurencyjny tego ciagu.
Probowalem wdrazyc to we wzor tej strony ale nie mam a1 i wogole sie pogubilem. Pomoze mi
ktos?
15 gru 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzór rekurencyjny czyli:
an = coś*an−1 + coś innego
15 gru 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że ciągu arytmetycznym masz pewnym wzór rekurencyjny:
a
n = a
n−1 + r
15 gru 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc wystarczy wyznaczyć 'r' i już masz wzór rekurencyjny
15 gru 20:45
Aserty: Czyli za te cos podkladam 15 i za drugie cos 27

Tez tak chcialem robic ale nie bylem pewien.
Dzieki .
Ale ten sam problem mam z tym zadaniem:
Czwarty wyraz pewnego ciagu geometrycznego wynosi 81 a drugi 9. Napisz wzor ogolny tego ciagu.
Identyczny problem.
15 gru 20:47
Aserty: W moim przykladzie r=27
15 gru 20:50
Aserty: Tfu tfu czy w moim przykladzie r to 27−15***********
15 gru 20:54
Aga1.: Nie, nie, nie.
15 gru 20:55
Aserty: No wlasnie, mam z tym problem.. z tymi dwoma zadaniami znam wzor wzor rekurencyjny ale nie
potrafie go tutaj wykorzystac ehh
Bardzo prosze o pomoc
15 gru 21:01
PW: Spokojnie zapisac:
a4=81
a2=9
Jest to jednak ciąg geometryczny, tak sam napisałeś, czyli jak pisze Aga1: nie, nie, nie
(ciąg geometryczny ma iloraz q, a nie różnicę r − zajrzyj do podstawowych wzorów).
15 gru 21:36