GRANICA CIAGU
Kasia: SPRAWDZICIE CZY DOBRZE? PROSZĘ. GRANICA CIĄGU
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia = |
| = 0 |
| | 3√n3+4n2−n | | 4n2 | |
n→
∞
15 gru 20:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
napisz jak ów wzór skróconego mnożenia zastosowałaś
15 gru 20:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj, że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a nie prawdą jest, że: |
| = |
| * |
| = |
| (jeżeli b≠1) |
| | a | | a | | b | | a*b | |
15 gru 20:40
Kasia: Licznik zostawiłam bez zmian. A z mianowniku zastosowałam wzór a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
15 gru 20:43
Kasia: Wiem że jest to sprzeczne z tym co napisałes. Ale nie wiem jak inaczej to zrobic.
15 gru 20:56
Aga1.: Licznik i mianownik pomnóż przez (a2+ab+b2), gdzie
a=3√n3+4n2
b=n
15 gru 20:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | 1 | | a2+ab+b2 | |
| = |
| * |
| <−−− tak jak w liceum wyciągało się |
| a−b | | a−b | | a2+ab+b2 | |
niewymierność z mianownika
15 gru 21:00
Monika: Artur,mógłbyś zobaczyć czy dobrze obliczyłam pochodną?
15 gru 21:01
Kasia: czy powinna wyjść +∞?
15 gru 21:40
Kasia: Jeśli nie to poddaje się.
15 gru 21:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie wychodzi +
∞ 
wychodzi liczba
15 gru 21:53
ba: 8?
15 gru 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
konkretniej yyyyy 0.25
15 gru 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż nie ... nie 0.25
yyyy .... 0.75
15 gru 21:55
ba: Licze jeszcze raz
15 gru 21:55