trapez
justyna: proszę o pomoc
Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłużą podstawa trapezu kat o mierze 60 stopni i jest
prostopadła do boku trapezu. Każde z ramion trapezu ma długość 4 dm. Oblicz długość dłuższej
podstawy trapezu.
15 gru 20:33
Artur_z_miasta_Neptuna:

α = 60
o
z funkcji trygonometrycznych wyznacz x
15 gru 20:36
Eta:
Z treścią zadania coś nie tak
15 gru 20:37
justyna: zebym to umiala to bym zrobila
15 gru 20:38
justyna: czytalam gdzies i ktos mial takie zadanie i napisal ze nauczyciela chyba sie pomylila i ma byc
30 stopni
15 gru 20:38
Eta:

I widać bzdurę
15 gru 20:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś ... jaką bzdurę widać
15 gru 20:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo ja jej nie dostrzegam
15 gru 20:43
15 gru 20:44
Eta:
Skoro trapez jest równoramienny...... to widać bzdurę
15 gru 20:44
Eta:
15 gru 20:45
justyna: jak ja mam to obliczyc ?
15 gru 20:47
Eta:
Gimnazjum? czy liceum?
15 gru 20:48
justyna: liceum
15 gru 20:49
Eta:

liceum:
| | 4 | | 1 | |
sin30o= |
| ⇒ 4*|AB|= |
| ⇒|AB|= 8 |
| | |AB| | | 2 | |
15 gru 20:52
15 gru 20:54
Eta:

gimnazjum : trójkąt o katach: 30
o, 60
o, 90
o
a=4 to |AB|=2a=8
15 gru 20:56
Eta:
W poprzednim poście poprawiam :
| | 4 | | 1 | |
ma być oczywiście |
| = |
| ⇒ |AB|= 8 |
| | |AB| | | 2 | |
15 gru 20:58