ciągi
brrr: który z podanych ciągów jest ciągiem arytmetyczny:
a) an = 5−2n
b) bn = n2 + 1
c) cn = 3n − 1 / 2
W a) wyszło mi −2; b) 1; c) 1,5
15 gru 20:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
najprościej
wyznacz a3, a2 i a1
sprawdź czy a3 − a2 = a2 − a1 = 'r'
15 gru 20:16
Piotr:
a co Ci tyle wyszlo ?
od razu widac ktory jest arytmetyczny.
c) popraw zapis.
15 gru 20:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
od razu napiszę ... że (b) nie jest ciągiem arytmetycznym
15 gru 20:17
brrr: W c) r wyszło1 i 1/2 co to oznacza?
15 gru 20:22
brrr: dlaczego?
15 gru 20:22
Piotr:
co dlaczego ?
15 gru 20:23
brrr: jest stała liczba?
15 gru 20:23
brrr: w b)
15 gru 20:24
Piotr:
w b) zostanie 'n' . (n+1)2 = n2 + 2n + 1
15 gru 20:25
brrr: w a) nie wiem dlaczego i co to oznacza?
15 gru 20:25
brrr: Acha ! już dawno do szkoły nie chodziłam
15 gru 20:26
15 gru 20:28
brrr: A czy w c) jak mi tyle wyszło to jest arytmetyczny ? (1 i 1/2)
15 gru 20:44
Piotr:
tak
15 gru 20:45
brrr: a dlaczego?
15 gru 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a obliczyłeś a
n+1 − a
n 
to oblicz

a będziesz wiedział
15 gru 20:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
nim zadasz pytanie 'dlaczego' sprawdź sam
15 gru 20:47
brrr: sprawdziłam, wyszło a3 − a2 = 1.5 ;a2 − a1 = 1.5 ; r= 1,5
15 gru 20:50
brrr: 
wiem, że jestem trudnym przypadkiem, ale dziękuję za pomoc.
15 gru 20:51