fizyka
feee: czy potrafilby ktos rozwiazac to zadanie sposobem , dane szukane wzory , z gory dziekuje za
kazda pomoc
Samochód jedzie ze stałą prędkością 100 km/h, przy czym jego silnik rozwija moc 68 KM. Po
wyłączeniu silnika prędkość samochodu wskutek działania oporów ruchu stopniowo zmniejsza się.
Obliczyć siłę oporów ruchu oraz czas upływający od chwili wyłączenia silnika do chwili, w
której samochód uzyska prędkość 80 km/h, zakładając, że opory ruchu nie ulegną wówczas
zmianie. Masa samochodu wraz z pasażerami wynosi 1200 kg. Obliczyć pracę, jaką wykonają opory
ruchu, oraz moc hamowania samochodu.
Odp. F = −1800 N, t = 48 s, W = −2160 kJ, Ph = −45kW.
15 gru 20:11