rówanania i nierówności liniowe z wartością bezwzględną
uczen_16245: Witam.Mam do was prośbę o rozwiązanie i wytłumaczenie mi przykładu z równań i wartości
liniowych z wartością bezwzględną.Mianowicie chodzi mi o ten przykład:
I x+2 I − I x−5 I = 2
I I ma oznaczać moduł w razie wątpliwości

Proszę o rozpisanie rozwiązania. Dziękuję z góry
15 gru 20:07
technik: najpierw miejsca zerowe
15 gru 20:08
PW: Trzeba się pozbyć tych wartości bezwzględnych − przetłumaczyć |x+2| na dwie funkcje "kawałkami
liniowe", podobnie |x−5|:
|x+2| = x+2 tam, gdzie x+2 jest nieujemne
|x+2| = −(x+2) tam, gdzie (x+2) jest ujemne.
Jest to zwykłe zastosowanie definicji wartości bezwzględnej.
Musimy więc wiedzieć, dla jakich x jest x+2≥0, a dla jakich x jest x+2<0.. Rozwiązania są
łatwe:
x+2≥0 dla x≥−2, a x+2<0 dla x<2.
Pierwszą funkcję mamy rozszyfrowaną:
|x+2| = x+2 dla x≥−2
|x+2| = −(x+2) dla x<−2
Dlatego mówi się, że jest to funkcja "kawałkami liniowa" − jest liniowa dla x≥−2 i liniowa dla
x<2, ale są to różne funkcje liniowe na tych dwóch kawałkach osi.
Jeżeli identyczne "pokawałkowanie" zrobimy dla drugiej funkcji |x−5|, to zobaczymy, że jest ona
określona także dwoma wzorami − na (−∞,5) i <5,∞).
Po narysowaniu tych przedziałów na osi liczbowej zobaczymy, że trzeba rozpatrywać trzy
przedziały: (−∞,−2). <−2,5), <5.∞). bo na każdym z nich lewa strona zadanego równania ma "inny
przepis", czyli będziemy mieli trzy różne równania:
dla x ∊(−∞,−2) będzie to −(x+2) − [−{x−5)] = 2
dla x∊<−2,5) .......
dla x∊<5.∞) ........
To tylko tyle.
15 gru 20:35
uczen_16245: trochę inaczej mi to rozpisałeś niż na lekcjia ale myślę ze dam radę.
Na lekcji najpierw robiliśmy np:
x+2=0 czyli x=−2 i x−5=0 czyli x=5
później zaznaczamy to na osi (rysujemy przedziały)
i dzielimy je na I II i III.
i np. do I przedziału patrzylismy czy np. dana liczba w tym przedziale jaką ma wartość.Później
patrzylismy na znaki jakie przyjmuje ta wartosc po podstawieniu do Ix+2I−Ix−5I=2 i potem
zmienialismy zależnie od wartości czy dodatnia bądź ujemna wartości po podstawieniu.
Spróbuje to ogarnąć, jakby był znak w tej nierówności dodatni między tymi modułami to daje
sobie radę, ale jak ujemny za nic nie wiem jak to zrobić.
15 gru 20:56
PW: "patrzyliśmy czy np. dana liczba w tym przedziale jaką ma wartość" − to jest sposób dla
blondynek (mądrzejsi wiedzą, że funkcja liniowa na tym przedziale ma stały znak, a blondynce
mówią: weź jakąś liczbę z tego przedziału i zobacz, czy funkcja jest dodatnia; jak dodatnia,
to pisz plus). Panie, patrzysz i nie grzmisz!
Spróbuj z trzema różnymi nierównościami na trzech różnych przedziałach, tak jak pisałem.
Nauczysz się raz i nie będziesz musiał przy trudniejszych zadaniach powtarzać dyrdymałów.
15 gru 21:44
Mila:

I x+2 I − I x−5 I = 2
1)x+2≥0⇔x≥−2
2)x−5≥0⇔x≥5
a)x<−2 obydwa wyrażenia ujemne:⇔I x+2 I − I x−5 I = 2
ma postać:(−x−2)−(−x+5)=2⇔−x−2+x−5=2⇔−7=2 sprzeczność, brak rozwiązań w tym przedziale
b)x∊<−2;5) mamy:
x+2−(−x+5)=2⇔x+2+x−5=2⇔2x=5⇔x=2,5∊<−2;5)
c) x≥5 mamy
x+2−(x−5)=2⇔x+2−x+5=2⇔7=2 sprzeczność, brak rozwiązań w tym przedziale
Odp.
x−2,5
15 gru 22:13
Mila: x=2,5
15 gru 22:13
pigor: ... lub np. geometrycznie tak :
|x+2|−|x−5|=2 ⇔ |x+2|= |x−5|+2 i rysujesz oś Ox i zaznaczasz na
niej dokładnie punkty −2 i 5 i łatwo znajdujesz
x=2,5 − szukany punkt
w odległości 2,5 od x=5 i zarazem 2,5+2=4,5 od x=−2 i tyle . ...
15 gru 22:31
uczen_16245: interpretacji geometrycznej jeszcze nie mieliśmy
16 gru 09:42
uczen_16245: Dzięki Mila i inni za pomoc
16 gru 13:53
Mila:
16 gru 15:18