Rozwiąż nierówności.
xxxx: Rozwiąż nierówności.
a) 3x </ 1243
b) 2x<√8
c)7x>/ 49√7
d)3x+1<81
e)42x+3>/ 64
f)2x2</ 16
15 gru 20:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
243 = 3
do jakiej potęgi
√8 = 2
jakiej potęgi
analogiczne pytania do pozostałych punktów
15 gru 20:03
xxxx: to jest funkcja wykładnicza więc tam jest x
15 gru 20:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
243 = 3
5
oto mi chodziło
analogicznie pozostałe punkty
15 gru 20:07
Polo: 0,5x •2x2+3x>1/2
29 sty 20:13
Jolanta: Chyba coś nie tak
A moze. 0,5x*2x2+3x>1/2. 1/2=2−1
2−x*2x2+3x>2−1
2x2+2x>2−1
x2+2x>−1
x2+2x+1>0. Nie liczę Δ tylko wykorzystuje wzór skróconego mnozenia
a2+2ab+b2=(a+b)2
(x+1)2>0
dla x=−1. lewa strona =0. czyli
x∊R\{−1}
30 sty 00:18