proszę o pomoc
Gosia: Średni ze skorki obranego grejpfruta w ksztalcie kuli jest jest rowna 12cm a sok z niego
wycisnięty stanowi 60% objętości grejpfruta. Ile takich grejpfrutów należy wycisnąć by
otrzymać1 litr soku ?
15 gru 19:51
dero2005:
| | 4 | | 4 | |
Vg = |
| πr3 = |
| π*0,63 = 0,904 dm3 |
| | 3 | | 3 | |
V
s = V
g*0,6 = 0,5429 dm
3
| | 1 | |
n = |
| = 1,84 ≈ 2 grejpfruty |
| | 0,5429 | |
15 gru 20:01
Gosia: a co to jest n i s
15 gru 20:04
dero2005:
Vs = objętość soku z jednego grejpfruta w dm3 (litrach)
n = ilość grejpfrutów potrzebnych na jeden litr
Vg = objętość grejpruta po obraniu w dm3
0,6 = 60%
15 gru 20:08
Gosia: dzięki
15 gru 20:15