Pomooocyy
nina: Bardzo proszę o pomoc. Niestety, zadania z treścią a jeszcze żeby tego było mało + procenty nie
są moją mocną stroną. Bardzo proszę o naprowadzenie jak się zabrać za to

Zdaję sobie sprawę
że pewnie są to zadania banalnie proste, ale cóż poradzę. Nic, bez waszej pomocy!

1.O ile procent zmieniło się pole prostokąta, jeśli:
a) oba boki skrócono o 20%
b) jeden bok skrócono o 10%, a drugi wydłużono o 10%?
2. Liczba członków pewnego klubu golfowego wzrastała przez ostatnie trzy lata o 20% rocznie.
Ilu członków liczył ten klub trzy lata temu, jeśli rok temu należało do niego 216 osób?
3)Kwotę 3000 zł wpłacono do banku A na lokatę oprocentowaną p% w skali roku. Kwotę 4000 zł
wpłacono do banku B, w którym oprocentowanie jest o 2 punkty procentowe wyższe. Po roku
odsetki uzyskane łącznie w obu bankach wyniosły 360 zł. Oblicz p.
15 gru 19:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
1.
x*y <−−− pierwotne pole
a) 0.8x*0.8y = 0.64xy ... czyli 64% wyjściowego pola ... czyli zmalało o 100%−64% = 36%
b) spróbuj sama
15 gru 19:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
początkowo było x
po roku o 20% więc x*(1+1*20%) = 1.2x
po roku o 20% więc x*(1.2 + 1.2*20%) = 1.44x
po roku o kolejne 20% więc x*(1.44 + 1.44*20%) = 1.728x
216 = 1.728x ⇔ x = 125 osób
15 gru 19:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
3000*p% + 4000*(p+2)% = 360
30*p + 40*p + 40*2 = 360
70p = 360 − 80
70p =280
p = 4
15 gru 19:16
nina: w zadaniu drugim w odpowiedziach jest 150 osób a nie 125, co może być źle? a ten rok to nie
liczy się jako 365 dni ?
15 gru 19:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
to 360 na końcu to ile było pieniędzy ... a nie ile dni
15 gru 19:33
nina: ale mi chodzi o drugie zadanie

co Ci wyszło 125 osób, a ma wyjść 150 osób, zgodnie ztym co w
odpowiedziach jest napisane

o to mi się rozchodzi
15 gru 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
2.
teraz jest 216 osób co stanowi 20% tego co rok temu
| | 216 | |
rok temu więc było |
| = 180 ... co stanowi 20% tego co było 2 lata temu |
| | 1.2 | |
| | 180 | |
dwa lata temu więc było |
| = 150 ... co stanowi 20% tego co było 3 lata temu |
| | 1.2 | |
| | 150 | |
trzy lata temu więc było |
| = 125 |
| | 1.2 | |
na pewno w treści zadania jest ile było 3 lata temu ... a nie 2 lata temu
15 gru 19:36
nina: w treści jest 3 lata temu
15 gru 19:38