fajne zadanie, którego nie potrafię rozwiązać. Proszę pomóż.
brrr:
Szkoła może wypłacić co miesiąc 12 uczniom stypendium w wysokości 80 zł. O ile zmniejszyłoby
się stypendium dla każdego ucznia, gdyby suma przeznaczona na wpłaty nie wzrosła, a
stypendium wypłacono jeszcze czterem dodatkowym uczniom?
15 gru 19:09
123: o 24
15 gru 19:10
123: Coś pomieszałem

Można w ten sposób:
12 * 80 = 960
16 * x = 960 ⇒ x = 60
Zmniejszy sie o 20
15 gru 19:12
brrr: Bardzo dziękuję. To o 20 zł by się zmniejszyło stypendium ?
15 gru 19:16
123: Tak
15 gru 19:20
brrr: mam jeszcze jedno zadanie. Podaj początkowe trzy wyrazy ciągu o podanym wzorze ogólnym:
a) fn = 6− n2
b) gn = √2n = 6
15 gru 19:22
123: a)
f1 = 6 − 12 = 4
f2 = 6 − 22 = 2
f3 = 6 − 32 = −3
b) co jest pod pierwiastkiem przed 6?
15 gru 19:24
brrr: Przepraszam 2n − 6
15 gru 19:25
123: Ale to jest √2n − 6 ?
15 gru 19:27
brrr: Nie wiem kim Jesteś, ale jesteś dobry.
Do pustej skarbonki wkładamy x zł. Przez kolejne 12 miesięcy dokładamy tam p % kwoty
znajdującej się w skarbonce. Jaka kwota znajduje się w skarbonce, po upływie roku jeżeli:
a) x=200, p=5
b)x=300, p=2?
15 gru 19:31
brrr: Tak
15 gru 19:32
123: Wychodzi takie coś:
g1 = √2*1 − 6 = √−4 co jest sprzeczne
g2 = √2*2 − 6 = √−2 sprzeczne
g3 = √2*3 − 6 = √0 = 0
15 gru 19:37
brrr: I tak mam napisać zadanie?
15 gru 19:40