Udowodnij, że...
edmond: Udowodnij, że jeśli a i b są liczbami całkowitymi dodatnimi takimi, że b≤a i 2a3+b+2=2012,
to a=b=10.
15 gru 19:01
PW: 2a
3+6=2010
Wiadomo, że 10
3=1000 i łatwo sprawdzić, że dla a=10 liczba b=10 spełnia to równanie.
Jest oczywiste, że żadna liczba a>10 nie może spełniać równania razem z dodatnią b, gdyż dla
a>10 jest a
3>1331.
Podobnie trzeba pokazać, że jeśli a<10, to b musiałaby być większa od a wbrew założeniu.
Wniosek: jedynym rozwiązaniem w liczbach naturalnych spełniającym warunki zadania jest para
liczb (10,10)
15 gru 20:11
PW: W pierwszej linijce diabeł zamienił mi b na 6, dalej jest dobre.
15 gru 20:12