Problem z pochodną.
Monika: Problem z pochodną.
Policzyłam,tylko nie wiem czy dobrze:
f(x)=sinx*cos(2x)*tg(3x)
f'(x)=[sinx*cos(2x)]'*(tg(3x))'=[sinx*cos(2x)]'*tg(3x)+[sinx*cos(2x)]*(tg(3x))'=
| | 2 | |
=[(sinx)'*cos(2x)+sinx*(cos(2x))']*tg(3x)+[sinx*cos(2x)]* |
| = |
| | cos22x | |
| | 2*[sinx*cos(2x)] | |
=[cosx*cos(2x)+sinx*(−2sin(2x))]*tg3x+ |
| |
| | cos22x | |
15 gru 18:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
sinx*cosx(2x)*tg(3x)
pochodna:
| | 1 | |
cosx*cosx(2x)*tg(3x) + sinx*(−sin(2x))*2*tg(3x) + sinx*cos(2x)* |
| *3 |
| | cos2(3x) | |
porównaj ... na pewno źle ostatnią część masz wyliczoną (zapewne po prostu pomyliłeś 3x z 2x)
pierwsze dwa człony wyglądają podobnie
15 gru 19:01
Monika: Racja, dziekuje bardzo
15 gru 19:06
Monika: Mam jeszcze problem z jedna pochodna.
f(x)2e3x
f'(x) = (2e3x)'=2e3xln2 * (e3x)=2e3xln2 * 3e3x ?
15 gru 20:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest e
1*3x czy e
3x
15 gru 21:06
Monika: e3x
15 gru 21:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
to proponuję pisać to jako znak potęgi{e znak potęgi {3x}} wtedy będzie 2e3x
15 gru 21:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
przyczepie się
po drugim = nie ma ' przy (e
3x)

sama pochodna dobrze
15 gru 21:07
Monika: Będę wiedziała na przyszłość, przepraszam.
15 gru 21:07
Monika: Oj, rzeczywiście. A reszta dobrze, tak?
15 gru 21:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie masz za co przepraszać
15 gru 21:12