ciagi liczbowe
ola: Suma n kolejnych poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu (an) wyraza sie wzorem
Sn=2n2−4n.wykaz,ze a6+a7=40
15 gru 18:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
S
7 = .... wyznacz
S
5 = ... wyznacz
zauważ, że
S
7 = a
1+a
2+a
3+a
4+a
5 +a
6+a
7 = S
5 + a
6+a
7
a więc: a
6+a
7 = ... czemu się równa

15 gru 18:59
123: Nie wiem czy to prawidłowe obliczenia, ale ja bym to zrobił tak:
S1 = 2 * 12 − 4
S1 = −2 ⇒ a1 = −2
S2 = 2 * 22 − 4*2
S2 = 0
S2 = a1 + a2
0 = −2 + a2
a2 = 2
r = 4
a6 = a1 + 5 * 4
a6 = −2 + 20 = 18
a7 = a1 + 6 * 4 = 22
a6 + a7 = 18 + 22 = 40
15 gru 19:02
PW: @123: Założenie, że ciąg jest arytmetyczny, nie wynika z treści zadania.
15 gru 20:00
PW: Precyzuję: wynika, ale nie widać tego "gołym okiem", a 123 założył z góry, że tak jest i
obliczył r=a2−a1. To tylko przypadek, że w tym zadaniu ciąg był arytmetyczny. Można podać
bez trudu inny wzór na Sn, przy którym rozumowanie Artura okaże się tak samo dobre, a 123 −
nie.
15 gru 20:48