k
Lpolpo: Mam taki wielomian w(x)=x2−x+0,25
mam go rozlozyc na czynniki stosujac wzory skroconego mnozenia. Dlaczego nie moge poprostu
rozlozyc na czynniki.. I pomoze mi ktos, bo ja nie bardzo sie orientuje
w(x)=x(x−1)2(0,5)2 dobrze zapisalam?
15 gru 18:45
Franek: wymnóż to i spr co wyjdzie?
15 gru 18:47
Lpolpo: Blagam, niech mi ktos o wielkim umysle i sercu Zrobi to zadanie. Juz tyle czasu siedze
15 gru 18:51
123: W(x)=(x − 0.5)2
15 gru 18:53
Eta:
x2−x+0,25= (x−0,5)2
15 gru 18:53
15 gru 18:53
123: Pierwszy
15 gru 18:53
Eta:
15 gru 18:54
Eta:
Ja widzę ,że
123 −ci
15 gru 18:55
pigor: ... bo trzeba zauważyć, że :
w(x)=
x2−x+0,25= = x
2−2*0,5x+0,25=
(x−0,5)2 . ...
15 gru 19:05
Lpolpo: Dziekuje wam bardzo. Naprawde
15 gru 19:07
123: Wystarczy podstawowa znajomość wzorów skróconego mnożenia i nic więcej nie trzeba kombinować
15 gru 19:07
Lpolpo: ja umiem tylko te najlatwiejsze.. np
mam teraz 16−9x2 = (4−3x)(4+3x)
15 gru 19:14
123: W podanym przez ciebie zadaniu był podstawowy na kwadrat różnicy
15 gru 19:16
Lpolpo: Mam jeszcze jeden jak dla mnie ciezki
w(x)=x4−x3−x+1
15 gru 19:17
Lpolpo: Aha, ale tutaj w dodatku jest taka tresc: ROzloz na czynniki wielomian stosujac metode
wylaczania wspolnego czynnika przed nawias.. O matko kochana
15 gru 19:18
123: W(x) = x3(x−1) − (x−1)
W(x) = (x−1)(x3 − 1)
W(x) = (x−1)(x−1)(x2 + x + 1)
15 gru 19:19
Lpolpo: Co ja bym dala zeby wiedziec tak jak Ty jak sie to rozwiazuje buuuu
15 gru 19:20
123: Poćwicz

Te przykłady to i tak łatwiutkie
15 gru 19:21
Lpolpo: Pomoglbys mi jeszcze w ostatnim?
(Ostatnie zawsze naj naj najciezsze)ozloz na czynniki wielomian w(x)=9x
2)(x+2)+3(x−3) stosujac
wzory skroconego mnozenia i metode wylaczania wspolnego czynnika przed nawias.
Tego to ja sama nigdy w zyciu nie zrobie. Nie mysl sobie ze czekam tu na gotowce. Sama zrobilam
juz 14 zadan a tych poprostu nie umiem
15 gru 19:24
123: Podaj jeszcze raz ten wielomian
15 gru 19:25
Lpolpo: w(x)=(x2−9)(x+2)+3(x−3)
15 gru 19:26
123: W(x) = (x−3)(x+3)(x+2) + 3(x−3)
W(x) = (x−3)[(x+3)(x+2)+3]
W(x) = (x−3)(x2 + 5x + 9)
Nie jestem pewien czy dobrze ^^
15 gru 19:34
Lpolpo: Dziekuje za zainteresowanie sie moim tematem
15 gru 19:47
Derty:
15 gru 19:57