dziedzina funkcji
ewela: wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem;
f(x)=5−x/x2+6x+9
x2 −to
jest x kwadrat
/ to jest kreska ułamkowa nie wiedziałam
jak to tutaj napisać pomóżcie proszę
15 gru 18:30
szopen: jak dla mnie, zwyczajowo mianownik musi być rózny od zera, tak więc x2 + 6x +9= (x+3)2 −> x
∊R/{−3}
15 gru 18:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
to przestudiuj tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
już będziesz wiedziała jak zapisać aby wyglądało to tak:
zauważ ... że dziedzina to wszystkie 'x' dla których taki zapis 'ma sens'
a kiedy ułamek 'nie ma sensu'

gdy w mianowniku jest 0

czyli dziedziną będą wszystkie 'x' które spełniają warunek:
x
2+6x+9 ≠ 0
zauważ wzór skróconego mnożenia
x
2+6x+9 = x
2+2*3x+3
2 = (x+3)
2
(x+3)
2 ≠ 0 ⇔ x+3 ≠ 0 ⇔ x ≠ −3
D
f = R\{−3}
15 gru 18:34