fgfj
nieuk: Oblicz a1 i r w ciagu arytmetycznym jesli:
a4−a2=4
{
a2*a4=32
no i z tego wyszlo mi ze r=2
i x1=−10 lub x2=2 i nie wiem jak dokonczyc to zadanie, czy oba pierwiastki sa dobre czy tylko
jeden. Wytlumaczy ktos?
15 gru 18:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to jest x
1 i x
2 
bo nie bardzo rozumiem
15 gru 18:17
123: Z tego drugiego ma równanie kwadratowe, więc pewnie chodziło mu o a1 ^^
15 gru 18:18
nieuk: tak
15 gru 18:21
nieuk: to co ma mz tym zrobic?
15 gru 18:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to a1 = −10 i r=2 (wtedy a2 = −8 ; a4 = −4 ... zgadza się)
lub a1 = 2 i =2 (wtedy a2 = 4 ; a4 = 8 ... zgadza się)
i taką dajesz odpowiedź
15 gru 18:23
nieuk: aha ok dzieki
15 gru 18:25