Rozwiaz rownanie i nierownosci.
Raficzek1993: a) x
4+2x
3−13x
2+10x>0
| | x+2 | | x+3 | | 2 | |
b) |
| ≤ |
| + |
| |
| | x−2 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
Prosze o szybka pomoc.
15 gru 18:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) x przed nawias
a później zauważ, że x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
a później zostaje tylko nierozłożony wielomian 2 stopnia ... a więc Δ i liczysz x3 i x4
a później 'metoda wężyka'
b) wspólny mianownik i odejmujesz/dodajesz ułamki
15 gru 18:06
Eta:

1) x(x−1)(x−2)(x+5) >0
x€...........
15 gru 18:08
123: a) W(1) = 0 ⇒ W(x) = (x−1)(x3 + 3x2 − 10x)
W(x) = x(x−1)(x2 + 3x − 10)
x=0 x=1 Δ=47
√Δ=7 x1 = −5
x2 = 2
Rysujesz wykres i odczytujesz
15 gru 18:09
Eta:
Δ=
49
15 gru 18:10
Raficzek1993: A chcialby moze ktos to rozpisac dokladniej ?

Bo jestem bardzo slaby z matmy
15 gru 18:11
123: Wiadomo o co chodzi
15 gru 18:11
Raficzek1993: Dziekuje bardzo za pomoc
15 gru 18:12