Rozwiąż nierówność.
Aga: sin(x−π/2)>√2/2
15 gru 17:57
krystek: | | √2 | |
pOPATRZ NA WYKRES sinx i oblicz kiedy = |
| |
| | 2 | |
15 gru 17:59
Aga: wyszło mi (π/4+2kπ;3/4π+2kπ), a w odp jest (3/4π+2kπ;5/4π+2kπ)?
15 gru 18:02
krystek: | | √2 | | π | | −π | |
ale to dla sinx= |
| a Ty masz sin(x− |
| ) więc musisz przenieść |
| na drugą str |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
i zgadza się
15 gru 18:06
15 gru 18:06
Aga: nie rozumiem xd
15 gru 18:08
Aga: pomozcie
15 gru 18:14
krystek: | | π | | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| =π− |
| +2kπ i teraz wylicz x. |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
W tm przedziale spełniona jest nierównośc.
15 gru 18:17
Aga: no tak liczylam i wychodzi mi przedzial ktory juz napisalam wyzej i nie zgadza sie on z odp w
ksiazce
15 gru 18:25
krystek: 18:02 Tak wyjdzie Przelicz
15 gru 18:26
Aga: sin(x−π/2)>√2/2 y=√2/2
sin(x−π/2)>sinπ/4
x−π/2>π/4+2kπ
x1>π/4+2kπ+π/2 x1>3π/4+2kπ
x2>(π−π/4)+π/2+2kπ x2>5π/4+2kπ
i teraz jak się zrobi rysunek to widac ze xε(π/4+2kπ;3π/+2kπ)
15 gru 18:36
15 gru 18:43
krystek: | | π | |
Nie nakresl wobec tego sinx(−U{π}[2}) to jest sinx przesunięta w prawo o |
| i rozw jest |
| | 2 | |
przedział (3/4π+2kπ, 5/4π+2kπ)
15 gru 21:11