matura
PuRXUTM: Uzasadnij, że trójkąt o wierzchołkach A=(−2,1), B=(−1,5) i C=(−5,1) jest rozwartokątny. Oblicz
sinus kąta ABC oraz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Udowodniłem to z tw, cosinusów
Proszę o sprawdzenie
15 gru 17:52
PuRXUTM:
15 gru 18:15
Eta:

Jeżeli c
2= a
2+b
2 −−−−− trójkąt prostokątny
c
2>a
2+b
2 −−−−− trójkąt rozwartokątny ⇒ 32> 9+17
c
2< a
2+b
2 −−−−− trójkąt ostrokątny
| | 32+17−9 | | 5 | |
cosα= |
| =......... = |
| |
| | 2*4√2*√17 | | √34 | |
| | 25 | |
sinα= √1− |
| = ............ |
| | 34 | |
| | 3 | |
2R= |
| =............ ⇒ R=........ |
| | sinα | |
15 gru 18:40
PuRXUTM: o kurcze źle napisałem tu polecenie... C=(−5,7) mam nadzieję że mnie Eta nie zabijesz, dzięki
wielkie za zrobieniem ale ze mnie nieogar...
15 gru 18:43
Eta:

to teraz działaj sam
15 gru 18:45
Eta:
Dostajesz

−kiem w głowę
15 gru 18:46
PuRXUTM: wiem wiem już nie będę pisał tu zadań, sprawdzę sobie w szkole bo to nie ma sensu
Wielkie dzięki za poświęcony czas
15 gru 18:47
PuRXUTM: AŁŁŁAAA! NIE PO OCZACH

!
15 gru 18:47
Eta:
15 gru 18:48
PuRXUTM: Dobrze że nie

Ehh Eto
15 gru 18:50