Koła i okręgi
karmazynowy msciciel: Zadanie dla prawdziwych twardzieli:
Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie w punkcie A i prosta k, będąca styczną jednocześnie do
tych dwóch okręgów odpowiednio w punktach B i C. Uzasadnij, że środek odcinka BC leży w takiej
samej odległości od punktu A, jak od punktów B i C.
15 gru 17:44
Artur_z_miasta_Neptuna:

zapomniałeś (chyba) dodać, że okręgi są jednakowych promieni.
15 gru 17:48
karmazynowy msciciel: Niestety, nie zapomnialem zadanie słowo w słowo przepisane z książki, a jeśli nie piszę, że dwa
są jednakowe zadanie nie jest takie proste
15 gru 17:51
Artur_z_miasta_Neptuna:

pomysł nr1
wykazać że AD leży na stycznej do tych dwóch okręgów (prosta styczna w punkcie A)
z tego wynika, że AD prostopadła do promieni... z proporcji małych trójkątów wynika, że y=x
15 gru 18:01
PW: Wystarczy pokazać, że prosta PA jest styczna do obu okręgów. (P to środek BC).
15 gru 18:02
MQ:

wybieramy taki punkt na prostej BC, że:
prosta AO jest styczna do dużego okręgu
i
prosta AO jest styczna do małego okręgu
ale ponieważ O leży na BC, więc:
prosta BO jest styczna do dużego okręgu
prosta CO jest styczna do małego okręgu
z symetrii problemu mamy:
AO=BO
oraz
AO=CO
więc:
BO=CO
15 gru 18:03
PuRXUTM:

ja chyba wiem...
z twierdzenia o odcinkach stycznych ( chyba tak to się nazywa...) x=y
15 gru 18:05
Jeevan: Podpowiem, że trzeba skorzystać z faktu, że:
Dowolny kąt wpisany oparty na półokręgu (czyli oparty na średnicy) jest kątem prostym tzn. ma
miarę 90°
15 gru 18:13