Funkcja wymierna ! Prosze o POMOC !
Ania: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |x+3|=m/m−4 ma dwa pierwiastki różnych
znaków.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie rozumiem jak to zrobić...Kiedy ta funkcja będzie miała 2
miejsca zerowe ?
15 gru 17:35
---"&: musisz to doprowadzić do postaci ....=m
15 gru 17:37
krystek: Zapisz poprawnie!
15 gru 17:37
Maslanek:
D: m∊(−
∞,0>∪<4,
∞)
| | m | | m | |
1. x+3= |
| lub 2. x+3=− |
| |
| | m−4 | | m−4 | |
Dla 1:
Dla 2:
Warunek:
x
1x
2<0 ∧ m∊D.
15 gru 17:39
ZKS:
Dziedzina to
| m | |
| ≥ 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; 0] ∪ (4 ; ∞). |
| m − 4 | |
15 gru 17:46
Ania: acha, bo ja robiłam tak tylko brałam ze x+3 > 0 lub x+3<0 yhym a więc tak cyli nie traktuje tu
m jak innej niewiadomej ?
15 gru 17:49
Ania: mAŚLANEK tym sposobem źle wychodzi
15 gru 18:42