sprawdzenie
Majonez: Witam czy zechce ktos poswiecic sekunde czasu i sprawdzic czy dobrze wymnozylem te dwa
wielomiany? BArdzo dziekuje
P(x)=(x5+2x3+4)(x3−2x2+1)=x8−2x7+x5+2x6−4x5+2x3+4x3−8x2+4=x8−2x
7+2x6−3x5+6x3−8x2+4
15 gru 17:29
krystek: ok
15 gru 17:33
Majonez: W(x)=x3+4x2−x−4
Podziel przez x+3
Mnie wyszlo x2+x−4 i 8 reszty
Czy moglby mi ktos to sprawdzic? Bardzo mi na tym zalezy.
15 gru 18:16
krystek: Sprawdź i będziesz wiedział
I sposób W(−3) czy równa się 8
II (x+3)(x2+x−4)+8 czy daje Tobie W(x)
15 gru 18:20
Majonez: Wlasnie sprawdzilem i nie daje

ALe sprawdzam kilka razy i nie mam bladego pojecia gdzie robie blad. Poprostu mam wrazenie ze
wszystko zrobilem dobrze a wynik wychodzi mi zly
15 gru 18:22
15 gru 18:25
Majonez: Zgadza sie. Juz sie zorientowalem
15 gru 18:25
krystek: zapisz swoje obl sprawdzę.
15 gru 18:25
Majonez: Oczywiscie ze korzystalem z Jakuba pomocy
15 gru 18:26
Majonez: Juz sie zgadza, nie dodawlaem tej osemki i na koncu mi wychodzilo −12 zamiast −4
15 gru 18:26