trygonometria
Mati_gg9225535:
Mam maly problemik
oblicz bez uzywania kalkulatorów i tablic:
cos35
o * cos40
o + cos130
o * sin395
o = cos75
o 
tu doszedłem i jak to dalej zwalczyć ?
15 gru 17:28
PuRXUTM: cos(75
0)=cos(45
0+30
0) a reszte nie wiem
15 gru 17:30
Maslanek: sin395=sin35
cos130=cos(90+40)=−sin40
Czyli cos35*cos40−sin40*sin35=cos(35+40)=cos75?
| | √2 | | √3 | | 1 | |
cos75=cos(45+30)=cos45cos30−sin45sin30 = |
| * |
| −U{√2{2}* |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 gru 17:32
Mati_gg9225535: dzieki

ale cos(45
o+30
o) to wlasnie zwinąłem do cos75
o
15 gru 17:32
Mati_gg9225535: o no tak...

dzieki
Masianek
15 gru 17:33
PuRXUTM:
15 gru 17:36