Funkcje
edmond: Wykres funkcji f(x)=−3x2+2x−3 przekształcono najpierw w symetrii względem osi OX, a
następnie przesunięto o 1 jednostkę w dół wzdłuż osi OY i otrzymano wykres funkcji g. Dla
jakiego argumentu wykres funkcji h(x)=g(2−x) przyjmuje najmniejszą wartość równą 5/3?
15 gru 17:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
najpierw doprowadź do postaci kanonicznej funkcję f(x)
| | 2 | | 1 | | 24 | | 1 | | 24 | |
f(x) = −3(x2 − |
| x + |
| ) − |
| = −3(x− |
| )2 − |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | | 9 | |
przekształcenie względem osi OX ... czyli robisz
−f(x)
| | 1 | | 24 | |
a więc otrzymujesz +3(x− |
| )2 + |
| |
| | 3 | | 9 | |
przesuwasz o 1 jednostkę w dół czyli robisz n(x) −1
| | 1 | | 24 | | 1 | | 15 | |
a więc orzymujesz 3(x− |
| )2 + |
| − 1 = 3(x− |
| )2 + |
| = g(x) |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 15 | |
teraz tworzysz funkcję h(x) = g(2−x) = 3((2−x)− |
| )2 + |
| = |
| | 3 | | 9 | |
| | 5 | | 15 | | 5 | | 5 | |
= 3( |
| −x)2 + |
| = 3( |
| −x)2 + |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
wartość najmniejsza przyjmowana jest gdy ( |
| −x)2 = 0 ... i wynosi |
| |
| | 3 | | 3 | |
czyli przekształcenia wykonane prawidłowo
| | 5 | |
czyli dla jakiego 'x' zachodzi równość: ( |
| −x) 2 =  |
| | 3 | |
15 gru 17:32
edmond: Dziękuje za rozwiązanie.
15 gru 17:53