rownanie z parametrem
debi: Dane jest rownanie x4 +mx2 + n = 0
wyznacz zaleznosci miedzyt liczbami x1,x3,m,n
aby to rownanie mialo 4 pierwiastki ze x1=−x2 x3=−x4
ja to zrobilem tak
(x2−x12)(x2−x32)=0
no i mam teraz taka postac
x4−x2(x32+x12)+x12*X32 = 0
i nie wiem co dalej
15 gru 17:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
t = x
2
t
2 + mt + n = 0
t
1 = +/−
√x1
t
2 = +/−
√x3
zależności pomiędzy m,n a t
1,t
2 ze wzorów viete'a
15 gru 17:25
debi: mozesz to jakos rozpisac?
15 gru 18:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co mam rozpisywać

już bardziej to tylko rozpisanie wzorów viete'a ... które znać
powinieneś
15 gru 18:52
debi: czemu t1 = +/1 √x1?
15 gru 19:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
z równania:
t
2+mt+n = 0
wyjdą Ci dwa pierwiastki
odwortnie miało być:
x
1 = +/−
√t1 
taki mały chochlik
15 gru 19:05
debi: no kolego

ja tu sie zastanawiam
15 gru 19:17