całeczka
bodley: ∫ earccosx dx
15 gru 17:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez części
u'=1 ; u = x
| | 1 | |
v = earccosx ; v' earccosx* |
| |
| | √1−x2 | |
15 gru 17:22
bodley: mozna prosic o dokładne rozwiazanie krok po kroku ?
15 gru 17:26
Franek:
∫earccosx=u*v−∫u'*v
15 gru 17:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
bodley ... prosić można ... ale to zadanie musisz sam zrobić ... inaczej nie nauczysz się całek
15 gru 17:42
bodley: ale nie o to chodzi.
po rozpisaniu mam xearccosx − ∫ xearccosx * 1√1−x2 dx i nie wiem co dalej.
15 gru 17:46
Franek: źle podstawiłeś pod wzór
15 gru 17:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
znowu przez części
| | x | |
u' = |
| ; u = −√1−x2 |
| | √1−x2 | |
v = e
arccosx ; v' = ... to co wcześniej
i co wtedy dostaniesz
15 gru 17:50
bodley: a wzór to jest przecież u*v − ∫u*v' wiec co jest nie tak?
15 gru 17:51
bodley: wynik ma byc xearccosx + √1−x2earccosx2 ?
15 gru 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to porządnie ... bo nic z tego nie widać
15 gru 18:22
bodley: licznik chyba jest prosty do odczytania, mianownik to cyfra 2
16 gru 11:06