ciagi
ola: suma wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych jest rowna?
15 gru 17:07
yep: zastosuj wzor na sume ciagu arytmetycznego:
a1 = 10, an = 99, r = 1, n = 90
15 gru 17:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest największa dwucyfrowa liczba naturalna

99
jaka jest najmniejsza dwucyfrowa liczba naturalna

10
sumujesz:
10+11+....+98+99 <−−− wskazówka: to jest suma ciągu arytmetycznego
15 gru 17:10
ola: a skad mialabym wziasc te dane?
15 gru 17:13
yep: pierwsza liczba dwucyfrowa to 10, stad a1 = 10; ostatnia 99 stad an = 99; wiesz, ze kazda z
tych liczb rozni sie o 1, stad r = 1; liczb takich jest 90, stad n = 90. o to chodziło?
15 gru 17:17
ola: tak dzieki
15 gru 17:24