fizyka ped
f: Pocisk rakietowy o masie 600 kg, zawierający 1500 kg paliwa i utleniacza, wystrzelono
z samolotu lecącego z poziomą prędkością 900 km/h w kierunku jego ruchu. Obliczyć prędkość,
jaką uzyskał pocisk, jeżeli gazy spalinowe są wyrzucane z dyszy ze średnią prędkością 1500
m/s. czy moglby mi ktos rozpisac rozwiazanie tego zadania
15 gru 16:54
Maslanek:

S − prędkość samolotu
m+M − wspólna masa
m − masa pocisku
M − masa paliwa
P − prędkość odpadków
V − prędkość końcowa pocisku.
| | V+S | |
Tak myślę, czy P to nie powinno być w rzeczywistości: P=P'− |
| . |
| | 2 | |
Gdzie P' −
Dlaczego akurat taki?
Gazy są wyrzucane ze średnią prędkością 1500 m/s z pocisku, który porusza się z pewną
prędkością w tym samym kierunku, ale o przeciwnym zwrocie.
Na początku jest to prędkość S samolotu.
Ale na końcu jest to już prędkość V.
Więc średnia prędkość odpadków też będzie się wachać od P'
0=P−S do P'=P−V.
To wynika ze względności ruchu

.
I myślę, że to będzie prawidłowe rozwiązanie
15 gru 17:08
Maslanek: Dobra

Taki mały chochlik

Oznaczmy:
P − prędkość odpadków w locie (czyli to coś na rysunku)
P' − prędkość wyrzucania odpadków
15 gru 17:09
Maslanek: Albo zamiast tego (żeby ostatnie zapisy były poprawne, tylko jeden pierwszy zmienić

)
I jest ok
15 gru 17:10
MQ: pęd układu na początku = pęd układu na końcu
m1 − masa pocisku
m2 − masa paliwa z utleniaczem
v0 − prędkość początkowa
vs − średnia prędkość spalin
vk − prędkość końcowa pocisku
pęd układu na początku = (m1+m2)*v0
pęd układu na końcu = m1*vk−m2*vs, "−" dlatego, bo lecą w przeciwnych kierunkach
Porównujesz i wyliczasz vk
15 gru 17:15
Maslanek: Właśnie ta prędkość spalin powinna być inna
15 gru 18:15