matematykaszkolna.pl
fizyka ped f: Pocisk rakietowy o masie 600 kg, zawierający 1500 kg paliwa i utleniacza, wystrzelono z samolotu lecącego z poziomą prędkością 900 km/h w kierunku jego ruchu. Obliczyć prędkość, jaką uzyskał pocisk, jeżeli gazy spalinowe są wyrzucane z dyszy ze średnią prędkością 1500 m/s. czy moglby mi ktos rozpisac rozwiazanie tego zadania
15 gru 16:54
Maslanek: rysunekS − prędkość samolotu m+M − wspólna masa m − masa pocisku M − masa paliwa P − prędkość odpadków V − prędkość końcowa pocisku.
 V+S 
Tak myślę, czy P to nie powinno być w rzeczywistości: P=P'−

.
 2 
Gdzie P' − Dlaczego akurat taki? Gazy są wyrzucane ze średnią prędkością 1500 m/s z pocisku, który porusza się z pewną prędkością w tym samym kierunku, ale o przeciwnym zwrocie. Na początku jest to prędkość S samolotu. Ale na końcu jest to już prędkość V. Więc średnia prędkość odpadków też będzie się wachać od P'0=P−S do P'=P−V. To wynika ze względności ruchu emotka. I myślę, że to będzie prawidłowe rozwiązanie emotka
15 gru 17:08
Maslanek: Dobra Taki mały chochlik emotka Oznaczmy: P − prędkość odpadków w locie (czyli to coś na rysunku) P' − prędkość wyrzucania odpadków
15 gru 17:09
Maslanek: Albo zamiast tego (żeby ostatnie zapisy były poprawne, tylko jeden pierwszy zmienić )
 V+S 
P'=P−

.
 2 
I jest ok emotka
15 gru 17:10
MQ: pęd układu na początku = pęd układu na końcu m1 − masa pocisku m2 − masa paliwa z utleniaczem v0 − prędkość początkowa vs − średnia prędkość spalin vk − prędkość końcowa pocisku pęd układu na początku = (m1+m2)*v0 pęd układu na końcu = m1*vk−m2*vs, "−" dlatego, bo lecą w przeciwnych kierunkach Porównujesz i wyliczasz vk
15 gru 17:15
Maslanek: Właśnie ta prędkość spalin powinna być inna
15 gru 18:15