pierwiastki, potęgi, obliczenie
karolll: Oblicz:
√6662 + 8882
Mam pytanie, zadanie wydaję mi się zbyt proste, dlatego jestem prawie pewien, że źle rozumuję.
Czy można to zapisać jako suma wartości bezwzględnych tych liczb, a co za tym idzie ich
samych? Czyli:
|666 + 888| = |666| + |888| = 666+888 = 1554
15 gru 16:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle

czyli co:
√2 =
√1+1 =
√12 + 12 = |1+1| = |2| = 2
15 gru 16:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
666 = 111*6
888 = 111*8
6662 = 36*(111)2
8882 = 64*(111)2
√6662 + 8882 = √36*(111)2 + 64*(111)2 = √(36+64)(111)2 = √100(111)2 = 10*111 =
...
15 gru 16:53
karolll: Rozumiem. Tak jak ja próbowałem mógłbym to zapisać w takim przypadku?
√666+8882
15 gru 16:55
Maslanek: Na dwa sposoby przynajmniej:
1. 666
2+888
2=(666−888)
2+2*666*888. To kalkulatory są w stanie policzyć

2. 666
2+888
2=(3*222)
2+(4*222)
2.
15 gru 16:57
karolll: To jeszcze jeden przykład, jakbyście mogli pomóc:
√1132 − 1122 + √892 − 802
15 gru 16:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
1132 − 1122 = (113−112)*(113+112) <−−− wzór skróconego mnożenia (a−b)(a+b) = a2−b2
analogicznie drugi pierwiastek
15 gru 17:00