Ania: prosze o pomoc z nastepującym zadaniem
dane sa boki trojąta a=10, b= 12 c= 15 znaleźć rownanie kola opisanego na tym trojkącie
biorąc bok a za oś x-ów zaś wierzcholek pomiędzy a i b za początek ukladu.
z góry dzięki
25 cze 21:16
Sitta: Rys. do zadania:
www.swesierski.republika.pl/Ania2.jpg
A(0,0)
B(10, 0)
Wyznaczamy współrzędne punktu C:
- kreślimy okrąg o środku w punkcie A i promieniu 12: x2+y2 =144, (*)
- kreślimy okrąg o środku w punkcie B i promieniu 15: (x-10)2 + y2 = 225, (**)
- rozwiązujemy układ równań (*) i (**). Rozwiązania są współrzędnymi punktów przecięcia
okręgów:
∫x2+y2 =144 ⇒ y2 = 144 - x2
∫(x-10)2 + y2 = 225
x2 -20x +100 +144 - x2 = 225
x=0,95
y= 11,96
czyli C(0,95; 11,96)
Wyznaczamy równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC:
- rozwiązujemy układ trzech równań podstawiając współrzędne wierzchołków trójkąta do
równania okręgu:
(x-a)2 + (y-b)2 = r2 , gdzie a, b - współrzędne środka okręgu
∫(0-a)2 +(0-b)2 = r2 (i)
∫(10 -a)2 +(0-b)2 = r2 (ii)
∫(0,95- a)2 + (11,96 - b)2 = r2 (iii)
z (i) i (ii)
a2 +b2 =r2
100 -20a + a2 +b2 =r2 - za a2 +b2 podstawiamy r2
i otrzymujemy 100 = 20a
czyli a=5.
Stąd 25 + b2 = r2 - to podstawiamy do (iii)
i otrzymujemy
(0,95 - 5)2 + (11,96 -b)2 = 25 +b2
po rozwiązaniu otrzymujemy b= 5,62
czyli S(5; 5,62)
r2 = 56,6
Otrzymujemy równanie okręgu:
(x-5)2 +(y-5,62)2 = 56,6
27 cze 22:49