ciągi
adrian2001: wiadomo że w ciągu arytmetycznym trzeci wyraz jest 3x większy od wyrazu drugiego oraz różnica
tego ciągu wynosi r=5 oblicz a1 i a2
15 gru 16:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro a3 = 3*a2
oraz r = 5
to:
a3 = a2 + 5
3a2 = a2 + 5 .... wyznacz a2
jak już masz a2 to:
a2 = a1 + r = a1 + 5 .... wyznacz a1
15 gru 16:37
Mati_gg9225535:
a2 = a1+r
a3 = a1 + 2r
a3 = 3(a1+r)
3(a1+5) = a1 + 10
2a1 = −5
a1 = −2,5
a2 = −2,5 + 5 = 2,5
15 gru 16:37
zośka: a3=3a2
a3−a2=2a2
r=2a2
5=2a2
a2=2,5
a1=a2−r=−2,5
15 gru 16:38
adrian2001: dzięki już kumam
15 gru 16:40