Rozwiąż:
DeLaRoche: Bok kwadratu ma długość a. Rozstrzygnij czy jeśli bok kwadratu zwiększymy o 30% to kwadrat
zmieści się w kole o promienu 0,6a√2
15 gru 16:23
zośka: przekatna kwadratu=a√2
przekatna po zwiększeniu boku=1,3a√2 > 2r=1,2a√2
Nie
15 gru 16:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
zwiększamy bok kwadratu o 30% ... czyli wynosić będzie 1,3*a
ile wynosi wtedy przekątna kwadratu

1.3
√2a
aby kwadrat zmieścił się w kole o promieniu 'r', to jego przekątna nie może być większa od
średnicy okręgu
pytanie brzmi ... czy:
1.3
√2a < 2*(0,6
√2a)

odpowiedź brzmi: ....
15 gru 16:27
DeLaRoche: Nie zmieści się.
15 gru 16:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
i taką odpowiedź należy udzielić
15 gru 16:33
DeLaRoche: Dziękuję za pomoc.
15 gru 16:34