Badanie monotoniczności
zielone: Zbadaj monotoniczność ciągu:
a
n =
√n+3 −
√n
Niby proste zadanie, ale poległam... Z góry dziękuję za pomoc
15 gru 16:14
Mati_gg9225535: policz an+1 i odejmij an+1 − an = x jesli x>0 to roznacy jesli x<0 to malejacy jesli x=0 to
staly
15 gru 16:16
zielone: Tak, tak to ja wiem... tylko jakoś utknęłam z tymi pierwiastkami:
a
n+1−a
n =
√n+4 −
√n+1 −
√n+3 +
√n..... i nie wiem co dalej
15 gru 16:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj z przekształcenia:
15 gru 16:19
Mati_gg9225535: rosnący zdaje się c:
15 gru 16:24
zielone: Aaa dziękuję...

W takim razie próbuję to w ten sposób zrobić. W razie czego będę pisać
15 gru 16:24
zielone: Artur−z−miasta−Neptuna, a mogę Cię prosić, żebyś to jakoś rozpisał? Bo dziwne rrzeczy mi
wychodzą...
15 gru 16:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | n+3 − n | | 3 | |
an = √n+3 − √n = |
| = |
| |
| | √n+3 + √n | | √n+3 + √n | |
łatwo z tej formy zauważyć, że a
n+1 < a
n <−−−− dlaczego

a więc jest to ciąg malejący
15 gru 16:38
zielone: No w sumie... Nie popatrzyłam na to w ten sposób... Liczyłam różnicę i kosmiczny wynik
wyszedł...

Dzięki w takim razie, pozdr.
15 gru 16:43
zielone: Jeszcze jedno pytanie. Jak to udowodnić,że an+1 jest mniejsze od an ? Bo w końcu na
kolokwium się mogą czepiać skąd mi się to wzięło... A mam jeszcze mnóstwo podobnych przykładów
do zrobienia i trochę to "niematematycznie" wytłumaczone....
15 gru 17:00
zielone: No i np. tego już za pomocą tego przekształcenia nie zrobię, nie?
a
n=n−
√n+3
15 gru 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm
zakładam, że:
a
n+1 ≥ a
n
| 3 | | 3 | |
| ≥ |
| |
| √n+4 +√n+1 | | √n+3 + √n | |
liczniki i mianowniki to liczby dodatnie ... dzielę obie strony przez 3 a następnie mnożę na
krzyż
√n+3 +
√n ≥
√n+4 +
√n+1
czyli:
(
√n+3 −
√n+4)+ (
√n−
√n+1) ≥ 0
sprzeczne.
sprzeczność wynika z faktu, że funkcja f(x) =
√x jest funkcją rosnącą
albo
zauważasz, że mianownik w a
n+1 jest większy od mianownika a
n ... jako że mają jednakowe
liczniki ... to znaczy, że a
n+1 < a
n
15 gru 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieee ... tego nie zrobisz ... ale nie ma powodu byś to było przekształceniem robione
a
n+1 − a
n= (n+1 −
√n+4) − (n−
√n+3) = 1 +(
√n+3−
√n+4) =
| | n+3 − (n+4) | | 1 | |
= 1 + |
| = 1 − |
| |
| | √n+3−√n+4 | | √n+3+√n+4 | |
i wystarczy wykazać ...
√n+3+
√n+4 >
√3 +
√4 =
√3 + 2 > 2 > 1 ... czyli:
czyli:
jasne
15 gru 17:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
druga linijka w mianowniku powinien być + a nie − pomiędzy pierwiastkami
15 gru 17:08
zielone: Wszystko jasne

Dzięki bardzo
15 gru 17:14