L'Hospital granica
bartekcmg: obliczyć metodą L'Hospitala:
lim x→∞ [x2 √x]/ ex
15 gru 16:03
zośka: | | x2,5 | | 2,5x1,5 | | 2,5*1,5x0,5 | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =limx→∞ |
| = |
| | ex | | ex | | ex | |
| | 2,5*1,5*0,5 | |
=limx→∞ |
| =0 |
| | x0,5ex | |
15 gru 16:12
Krzysiek: licznik: x2 √x=x5/2
skorzystaj kilka razy z reguły de l'Hospitala.
15 gru 16:13
ZKS:
x
2√x = x
5/2
| | x2√x | | ∞ | | | |
limx → ∞ |
| = [ |
| ] = H = limx → ∞ |
| = |
| | ex | | ∞ | | ex | |
| | ∞ | | | | ∞ | | 15 | |
[ |
| ] = H = |
| = [ |
| ] = H = limx → ∞ |
| = |
| | ∞ | | ex | | ∞ | | 8√xex | |
15 gru 16:15
Patryk: a jak licznik to Entier ?
15 gru 16:16
Patryk:
15 gru 16:18
bartekcmg: dziekuje
15 gru 16:35