stereometria
.: Ostrosłup prawidłowy trójkątny o podstawie ABC i wierzchołku S przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez środki krawędzi AC, BC, AS, BS. Pole otrzymanego w ten sposób przekroju
jest 4 razy mniejsze od pola powierzchni bocznej tego ostrosłupa. Oblicz cos kata nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Proszę o pomoc
15 gru 15:42
.: ?
16 gru 08:33
.: nikt nie umie? jakaś wskazówka chociaż. proszę
16 gru 11:38
dero2005:

oznaczenia
h
p − wysokość podstawy
h
s − wysokość ściany
a − bok podstawy
DEFG − prostokąt przekroju
FE = DG = x
z trójkąta ABC
z trójkąta ABS
P
p = pole przekroju DEFG
P
b = pole boczne ostrosłupa
z warunków zadania
4*P
p = P
b
czyli
trójkąt niebiesko−zielono−czerwony (twierdzenie cosinusów)
x
2 = (
hs2)
2 + (
hp2)
2 − 2*
hs2hp2*cosα
| | 3 | | hs2 | | hp2 | | hs*hp | |
( |
| hs)2 = |
| + |
| − 2 |
| *cosα |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| 9 | | hs2 | | hp2 | | hs*hp | |
| hs2 = |
| + |
| − |
| *cosα |*16 |
| 16 | | 4 | | 4 | | 2 | |
9h
s2 = 4h
s2 + 4h
p2 − 8h
s*h
p*cosα
5h
s2 = 4h
p2 − 8h
s*h
p*cosα
teraz rozpatrujemy trójkącik po prawej stronie (zielono−zielono−niebieski)
wstawiamy to do poprzedniego wzoru
5h
s2 = 1(3*cosα*h
s)
2 − 8h
s*3cosαh
s*cosα
5h
s2 = 36cos
2αh
s2 − 24h
s2cos
2α
5h
s2 = 12cos
2αh
s2 |: h
s2
5 = 12cos
2α
sprawdź te obliczenia
16 gru 12:40
dero2005: korekta:
wzór po słowach poprzedniego wzoru
5hs2 = 4(3*cosαhs)2 − 8hs*3cosα*hs*cosα
16 gru 12:51
.: Dziękuję bardzo!
16 gru 12:58
Mila: Brawo dla Dero.
Wynik:x− taki sam, ale dalej inaczej liczyłam
Czy może masz odpowiedź?
16 gru 15:29