próbuj, zeby sprowadzic do postaci
kanonicznej robisz tak:
b) 2x2 − 12x + 16 = 2(x2−6x + 8) = 2[(x2−6x+9)−1] = 2(x − 3)2 − 2
postać iloczynowa, liczysz Δ i wyznaczasz x1 i x2
potem zapisujesz to jako y = (x − x1)(x−x2)
ZW to jak masz postac kanoniczną najprosciej:
b) y = 2(x − 3)2 − 2
2(x−3)2 ∊ <0,∞) bo cokolwiek podniesione do kwadratu daje liczbe ≥0
2(x − 3)2 − 2 ∊ <−2,∞) bo przesuwasz o 2 jednostki w dół
monotoniczność funkcji:
ponieważ są to funkcje kwadratowe, to są zawsze w połowie rosnące w połowie malejące, ale gdzie
ta połowa? otóż trzeba wyznaczyć współrzędne wierzchołka:
W=(p,q)
| b | ||
p = − | ||
| 2a |
| Δ | ||
q = | lub q = f(p) | |
| 4a |
| −8 | ||
p = − | = −(−4) = 4 | |
| 2 |