dla jakich wartości parametru m układ ma jedno rozwiązanie?
settel: Dla jakich wartości parametru m układ
x2 + y2 + 2x = m2 − 1
x2 + y2 − 4x − 8y = m2 + 2m − 19
ma dokładnie jedno rozwiązanie?
15 gru 15:38
ZKS:
{(x + 1)2 + y2 = m2
{(x − 2)2 + (y − 4)2 = (m + 1)2
Pierwszy okrąg ma środek w punkcie S1 (−1 ; 0) o promieniu r1 = m
drugi okrąg ma środek w punkcie S2 (2 ; 4) p promieniu r2 = m + 1.
Narysuj sobie te okręgi w zależności od m i zobacz dla jakiego m te okręgi przetną się tylko
raz (będą styczne do siebie).
15 gru 15:46
settel: Dziękuję!

Ja nawet nie zauważyłam, że to okręgi będą
15 gru 16:21