granice itd studia
Kamil: 1. Oblicz. Dowolny układ, gdzie macierz mxn (m lub n ⊇ 3)
2. Wyznacz m pochodną funkcji:
y=sinx
y(n)=
15 gru 15:32
15 gru 15:39
Kamil: ok, mam, ale tego drugiego przykladu (2 zad) nie umiem, jak to ma wyjsc?
15 gru 16:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
y' = cosx
y'' = −sinx
y''' = −cosx
y(4) = sinx
.... i się powtarzają
15 gru 16:48
Kamil: a możesz mi to jakoś jaśniej wytłumaczyć?
15 gru 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co jaśniej wytłumaczyć

pochodna z sinx wynosi cosx
pochodna z cosx wynosi −sinx
i tyle ... to są wzory które znać MUSISZ
15 gru 16:51
Kamil: nie wiem dlaczego, jeśli y(n) robimy jakieś y' y'' y''' itd
15 gru 16:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdzasz pierwsze pochodne aby sprawdzić czy nie ma przypadkiem jakiegoś 'wzorca'

i już wesz ... że
y
(n) =
cosx gdy n = 4k+1
−sinx gdy n = 4k+2
−cosx gdy n = 4k+3
sinx gdy n = 4k
gdzie k∊N
15 gru 16:57
Kamil: no, teraz rozumiem, dzięki!
15 gru 16:59