wykres i funkcja
andrzej:

Narysuj wykres funkcji F(x) = −|x
2 −4| +3. Na podsawie wykresu tej funkcji okresl liczbę
rozwiazan rownania F(x)=m w zaleznosci od prametru m. Podaj wzor funkcji g(m), ktora kazdej
wartosci parametru m przyporzadkowuje liczbe pierwiastkow danego rownania.
rysunek mniej wiecej tak
teraz nie wiem jak to dalej z tym zadaniem
15 gru 15:29
andrzej: to zly rysunek nie wiem czemu tak sie zrobilo

/
15 gru 15:29
asdf:

.
15 gru 15:33
Mila:

F(x) = −|x
2 −4| +3.
1) f(x)=x
2−4
x
w=0 ; y
w=−4
2) odbicie symetryczne tej częsci wykresu f(x) ,która znajduje się pod osią OX⇒g(x)=|x
2−4|
(pomarańczowy)
3)odbicie symetryczne wykresu g(x) względem OX⇒ h(x)=−|x
2−4| niebieski
4) translacja [0;3}⇒F(x) =−|x
2 −4| +3. różowy
zaraz narysuję w nowym tylko F(x)
15 gru 15:46
Mila:

F(x)=−|x
2−4|+3
y=m funkcja stała dla ustalonego m (pozioma linia )
Liczba rozwiązań równania F(x)=m
1) dla m<−1 2 rozwiązania
2) dla m=−1 3 rozwiązania
3) dla m∊(−1;3) 4 rozwiązania
4) dla m=3 dwa rozwiązania
5) dla m>3 brak rozwiązań.
g(m)=2 dla m<−1
g(m)=3 dla m=−1 dokończysz? ( to należy zapisać z klamerką)
15 gru 15:55
andrzej: ok poradze sobie
15 gru 16:02