Oblicz
całkiem zielony : Oblicz (liczby zespolone) i narysuj interpretację geometryczną
z=(√3−1)6
15 gru 15:18
całkiem zielony : chodziło mi o interpretację trygonowetryczną
15 gru 15:25
Krzysiek: popraw zapis, bo tu nie mamy liczby zespolonej.
15 gru 15:37
całkiem zielony : (√3−1)6
x=√3
y=−1
z=√3−i
15 gru 16:45
Krzysiek: czyli chcesz napisać, że:
z=(√3−i)6 ?...
√3−i zamień na postać trygonometryczną i skorzystaj ze wzoru de Moivrea
15 gru 16:46
całkiem zielony : doszłam do momentu |z|=3
√2
15 gru 16:51
Mila: z=
√3−i
|z|=
√3+1=2
próbuj dalej
15 gru 17:01
całkiem zielony : a mi takie coś nie wychodzi
15 gru 17:07
Adam: @Mila, mogłabyś ostatni raz spojrzeć na tą moją nieszczęsną pochodną?
15 gru 17:08
całkiem zielony : a kto spojrzy jeszcze raz na to?
15 gru 18:23
Godzio:
W której ćwiartce leży kąt, którego sinus jest ujemny, a cosinus dodatni ?
15 gru 18:25
całkiem zielony : w drugiej
15 gru 18:35
szopen: sam do końca tego nie czaję, ślęczę nad nimi cały dzień, z moich wyliczeń wyszło, że jest to
(−26;0)
15 gru 18:41
Godzio:
Jak w drugiej, to pora cofnąć się do liceum
15 gru 18:49
Godzio: Wynik ok.
15 gru 18:50
szopen: @Godzio , a powiedz mie Ty czy ten mój wynik jest dobry? Umieściłem też z 15 min tego typu
zadanie ale cisza w eterze
15 gru 18:51
całkiem zielony : jaki wynik jest dobry?
15 gru 19:01
Godzio:
Mówiłem, że wynik jest ok.
15 gru 19:26
Mila:

z=√3−i to jest punkt (
√3;−1)
kąt IV ćwiartki
| | 11π | | 11π | |
z6=|z|6(cos(6* |
| )+isin(6* |
| ))=26*(cos11π+isin11π)= |
| | 6 | | 6 | |
=2
6(cosπ+isinπ)=−2
6
(−64;0)
15 gru 22:37
całkiem zielony : dziękuję
15 gru 23:49
Mila:
15 gru 23:59