Granica funkcji, pomocy
bodley: lim x→
∞ (x−2)*e1/xx
dochodzę do momentu gdzie mam 1 delopitala i gubie się wychodzi
11 * 0 * ∞ + 1 i co
teraz? Mam w mianowniku symbol nieoznaczony

Jakby ktoś mógł ładnie rozpisać byłbym wdzięczny.
15 gru 14:28
bodley: ok poradziłem sobie, to może teraz ktoś mi pomorze z:
x→∞ (x−2)*e1/x − x
15 gru 14:58
Godzio:
| | e1/x − 1 | |
x * e{1/x} − x − 2e1/x = x(e1/x − 1) − 2e1/x = |
| − 2e1/x |
| | | |
Widać do czego zbiega czy jeszcze trzeba dać wskazówkę ?
15 gru 15:08
Godzio: Poprawiam zapis: x * e1/x − x − 2e1/x
15 gru 15:08
bodley: poprawnie ma być potęga e (−1/x)
pozatym zły wynik, bo ma nam wyjść −3 a u Ciebie Godzio wychodzi −2..
15 gru 15:36
bodley: pozatym 1 ułamek masz 0/0 a to chyba symbol nieoznaczony ?
15 gru 15:37
Godzio:
| | ex − 1 | |
Wskazówka: limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
Wynik na pewno nie jest równy −3.
15 gru 18:27