rownanie z parametrem
andrzej: Dane jest rownanie x4 +mx2 + n = 0
wyznacz zaleznosci miedzyt liczbami x1,x3,m,n
aby to rownanie mialo 4 pierwiastki ze x1=−x2 x3=−x4
ja to zrobilem tak
(x2−x12)(x2+x32)=0
no i mam teraz taka postac
x4−x2(x32+x12)+x12*X32 = 0
i nie wiem co dalej
15 gru 14:25
Mati_gg9225535:
ja na Twoim miejscu spróbowalbym tak:
x2=t , t≥0
t2 + mt + n = 0
Δ > 0
t1t2 ≥ 0
t1 + t2 ≥ 0
wyznacasz zbir do ktorego nalezy t a potem podstawiasz za t x2
15 gru 14:30
andrzej: ale zobacz tam moge po podstawiac za m= to co przy x2 i n=x12*x32 co nie?
ale tez nie wiem czy −m = x32+x12 czy m=x32+x12
z tego wyjdzie uklad rownan
i potem trzeba ten wspolny zwiazek
tylko wlasnie nie wiem jak z tym m
15 gru 14:48
Mati_gg9225535: próbuj i zobacz kiedy wyjdzie Ci dobry wynik
15 gru 15:04