Rozwiąż równanie.
Aga: sin2(x−π/6)+2cos(x−π/6)=2
15 gru 14:04
PuRXUTM: | | π | |
mam taki pomysł ale nie wiem czy dobry żeby zapisać x− |
| jako α i wtedy |
| | 6 | |
sin
2α+2cosα=2
zamień na sin na cos i licz dalej
15 gru 14:06
Aga: Też tak liczyłam. Wyszło mi x=5/6π+2kπ, a w podręczniku jest odp. x=π/6 +2kπ?
15 gru 14:10
ZKS:
| | π | | π | |
1 − cos2(x − |
| ) + 2cos(x − |
| ) = 2 |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
cos2(x − |
| ) − 2cos(x − |
| ) + 1 = 0 |
| | 6 | | 6 | |
Koniec.
15 gru 14:19
PuRXUTM: mam jeszcze pytanie niezwiązanie ściśle z tematem
czy wzory na miejsca zerowe sin i cos wyglądają tak :
sin
x=x
0+2kπ v x=π−x
0+2kπ
cos
x=x
0+2kπ v x=−x
0+2kπ
15 gru 14:25
Aga: Teraz się zgadza. Dzieki

Jeszcze jedno:
cos
2(2x−π)−4cos(2x−π)=5 ? Wychodzi mi x=π+kπ, a w książce jest x=kπ, jaka jest różnica? Jak
sie podstawi kąty yp jedno i drugie w zasadzie pasuje.
15 gru 14:27
PuRXUTM: to jest to samo
15 gru 14:31
Aga: Te wzory określaja kąty, które mają te same wartości.
15 gru 14:32
Aga: tg2x=1
Dlaczego wychodzi x=π/4+k*π/2?
15 gru 15:07
ZKS:
PuRXUTM o to co pytałeś tak.
15 gru 15:14
ZKS:
Nie wiem jak robiłaś wcześniejsze ale łatwo zauważyć że
cos2(2x − π) − 4cos(2x − π) + 4 = 9
(cos(2x − π) − 2)2 = 9 / √
cos(2x − π) − 2 = 3 ∨ cos(2x − π) − 2 = −3
cos(2x − π) = 5 (sprzeczność) ∨ cos(2x − π) = −1
2x − π = π + k * 2π
x = π + k * π
15 gru 15:18
ZKS:
tg
2(x) = 1 ⇒ tg(x) = ±1
| | π | | π | |
x = ± |
| + k * π łącząc te dwa przypadki zauważamy że okresem naszym jest k * |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | π | |
ponieważ wartości powtarzają się co |
| tak więc |
| | 2 | |
15 gru 15:24
Aga: czyli okres musze zawsze uwzględnić dla takiej funkcji jak mam podana? np. teraz mam tg2x to
wyznaczam dla tej funkcji a nie dla tgx?
15 gru 15:49
ZKS:
Nie musisz jeżeli podasz dwie odpowiedzi czyli
| | π | | π | |
x = |
| + k * π ∨ x = − |
| + k * π |
| | 4 | | 4 | |
będzie wszystko dobrze ale jak zauważysz to znaczysz że widzisz o jaki okres te dwa rozwiązania
się powtarzają ale podając takie dwie odpowiedzi to zadanie masz dobrze rozwiązane.
15 gru 15:55
Aga: ale jesli wychodzi x=π/4+k*π/2 to wtedy wychodzi ze kat powtarza sie co 90 stopni czyli zgadza
sie dla tg2x, a jesli napisze x=π/4+kπ to powtarza sie co 180 stopni i zgadza sie to dla
funkcji tgx
15 gru 16:08