Matura
PuRXUTM: Mam takie zadanie:
Proste y−5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach B i
| | 7 | | 3 | |
C. Punkt S( |
| ,− |
| ) jest środkiem odcinka BC. Oblicz: |
| | 2 | | 2 | |
a) współrzędne punktów B i C
b) odległość punktu A od prostej k i pole trójkąta ABC
obliczyłem że A=(0,2)
teraz mam takie pytanie czy punkty B,C mogę zapisać tak :
| | 1 | |
B=(x,5x+2) C=(x,− |
| x+2) ? |
| | 4 | |
Proszę o pomoc
15 gru 14:03
PuRXUTM:
15 gru 14:30
Tad:
... dokładnie
Teraz znając współrzędne S ... wyznaczysz współrzędne tych punktów
15 gru 14:42
PuRXUTM: ale wychodzą strasznie dziwne liczby, a po drugie trochę to dla mnie dziwne że B i C mają tą
samą współrzędną x...
15 gru 14:59
Tad:
... tam oczywiście muszą być xB i xC
15 gru 15:13
PuRXUTM: mógłby ktoś sprawdzić

A=(0,2) B=(−1,−3) C=(8,0) zrobiłem to z wektorów
15 gru 17:17
PuRXUTM: P=21
Proszę o sprawdzenie
15 gru 17:28
PuRXUTM:
15 gru 17:44
adas: nie wierze, że PURXUTM nie umie takiego zadania
15 gru 17:50
PuRXUTM: PuRXUTM

No nic dziwnego, wiele zadań nie umiem...niestety...
15 gru 17:54
adas: No ale i tak jestes dla mnie mistrzem

szczerze to ja też takiego zadania bym nie rozwiązał
15 gru 17:56
PuRXUTM: ja mistrzem... dobre żarty... popatrz na Etę młoda perspektywiczna kończy gimnazjum...
15 gru 18:07
Eta:
15 gru 18:09
PuRXUTM: 
Eta jak już weszłaś to może sprawdź mi te odpowiedzi, jeśli masz ochotę
15 gru 18:13