jak obliczyć wartość sin(x)
Hubert: Jak znając wartość sin(4x) = 0.149 obliczyć wartość sin(x)? Bardzo proszę o pomoc.
15 gru 13:56
Hubert: oczywiście x∊<0;π>
15 gru 14:01
ZKS:
Z użyciem kalkulatora możesz znaleźć tą wartość?
15 gru 14:05
Hubert: czyli mam wykonać działanie 0.149/4 ?
15 gru 14:08
ZKS:
A gdzie ja coś takiego napisałem że tak wywnioskowałeś. Jej ludzie myślcie trochę.
15 gru 14:12
Hubert: tylko że w kalkulatorze nie określę przedziału dla x, próbowałem to liczyć otrzymując wartości
w których się gubię. Możesz mnie oświecić i napisać jak się to liczy a nie krytykować?
15 gru 14:16
ZKS:
Gdzie ja Cie krytykuję napisałem żebyś trochę myślał jeżeli dla Ciebie to krytyka to
przepraszam Panie obrażony. A po co Ci określenie przedziału? Skoro masz sin(4x) = 0.149 to
od razu widać że x ∊ [0 ; π] a dlaczego? Ponieważ sinus przyjmuje wartość dodatnie dla I i II
ćwiartki układu współrzędnych czyli dla x ∊ (0 ; π). Masz w kalkulatorze taką funkcję jak
arcsin(x) włączasz tą funkcje arcsin(x) lub sin−1(x) i wpisujesz jako argument 0.149.
Napisz wynik jaki otrzymałeś z tego.
15 gru 14:26
Hubert: 8.56897 co dalej?
15 gru 14:30
ZKS:
Więc otrzymałeś równanie
4x = 8.56897
Oblicz ile wynosi x.
15 gru 14:33
Hubert: 2.1422 ahaaaaaaaaa i potem sin(2.1422) tak?
15 gru 14:34
Hubert: przecież wynik jest ten sam jak gdybym podzielił 0.149/4...
15 gru 14:37
ZKS:
Tak.
15 gru 14:37
Hubert: nie rozumiem dlaczego jedziemy z Warszawy do Łodzi przez Kraków
15 gru 14:38
ZKS:
Skoro tak to pozostań przy swoim ja powiedziałem jak to się liczy.
15 gru 14:39
Hubert: a potrafisz powiedzieć dlaczego mam liczyć na Twój sposób? przecież mogę to robić szyciej.
pytam bo mam masę takich obliczeń i nie chcę tego liuczyć cały dzień tylko np. pół dnia
15 gru 14:40
ZKS:
Byś miał przykładowo do obliczenia
2
4x = 1
15 gru 14:41
ZKS:
Nie masz tam napisane że 4sin(x) = 0.149 tylko sin(4x) = 0.149 dlatego nie możesz podzielić
| | sin(4x) | |
przez 4 ponieważ byś dostał |
| = 0.03725. |
| | 4 | |
15 gru 14:48
Hubert: Nie.
24x = 1
24x = 20
4x=0
x=0
nie wiem jak to się ma do naszej konwersacji
15 gru 14:48
ZKS:
| | 1 | |
x = |
| czy może x = 7.5o? |
| | 8 | |
15 gru 14:49
Hubert: ale wynik i tak wychodzi ten sam. czy podzielę sin(4x)/4 czy jak wyliczę Twoim sposobem.
15 gru 14:49
Tad: ... nie wychodzi ten sam

! ... w zakresie kątów "małych" wyniki są bliskie siebie
ale nie takie same.
15 gru 14:55
ZKS:
Dziękuję
Tad za pomoc.
15 gru 14:56
Hubert: I o to mi chodziło! Dziękuję Panowie bardzo serdecznie!
15 gru 14:57