∫2x sin3xdx
Prosiłbym o rozpisanie przykładu, z góry dziękuję za pomoc
i proszę jeszcze o przykład z pochodnych ale prosze tylko o wynik w celu porównania wyników
obliczyć pierwszą i drugą pochodną f(x)=1+arctg1/√x2−1
| 2x | 2x | 2x | ||||
∫ ( | )'sin(3x)dx = | sin(3x) − ∫ 3 | cos(3x)dx = | |||
| ln 2 | ln 2 | ln 2 |
| 2x | 2x | ||
sin(3x) − 3 ∫ ( | )'cos(3x)dx = | ||
| ln 2 | ln22 |
| 2x | 2x | 9 | |||
sin(3x) − 3 | cos(3x) − | ∫ 2xsin(3x)dx | |||
| ln 2 | ln22 | ln22 |
| 9 | 2x | 2x | ||||
J + | J = | sin(3x) − 3 | cos(3x) | |||
| ln22 | ln 2 | ln22 |
| 2x | 2x | ln22 | ||||
J = ( | sin(3x) − 3 | cos(3x)) * | ||||
| ln 2 | ln22 | ln22 + 9 |
| ln 2 | 3 | |||
J = | 2xsin(3x) − | 2xcos(3x) | ||
| ln22 + 9 | ln22 + 9 |
| 1 | ||
Rozumiem że argumentem arcus tangensa jest | ? | |
| √x2 − 1 |
| 1 | ||
f(x) = 1 + arctg( | ) | |
| √x2 − 1 |
| 1 | x | ||||||||||||
f'(x) = | * (− | ) = | |||||||||||
| (x2 − 1)3/2 |
| 1 | x | 1 | |||||||||
* (− | ) = − | ||||||||||
| (x2 − 1)3/2 | x√x2 − 1 |
a mógłbym prosic jeszcze o pochodną 2 rzędu ?
Niedługo napiszę chyba że
ktoś to zrobi pierwszy.
| 1 | √x2 − 1 | |||
f'(x) = − | = − | |||
| x√x2 − 1 | x3 − x |
| ||||||||
f''(x) = − | = | |||||||
| (x3 − x)2 |
| ||||||||
− | = | |||||||
| (x3 − x)2 |
| 2x4 − 3x2 + 1 | (2x2 − 1)(x2 − 1) | ||
= | = | ||
| (x3 − x)2√x2 − 1 | (x3 − x)2√x2 − 1 |
| (2x2 − 1)(x2 − 1) | 2x2 − 1 | |||
= | = | |||
| x2(x2 − 1)2√x2 − 1 | x2(x2 − 1)3/2 |