oblicz granice
Student: lim n3(√n2+√n4+1−n√2) Jak to rozpisac ?
15 gru 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj ze standardowego przekształcenia (wykorzystującego wzory skróconego mnożenia):
| | √a − √b | | √a + √b | | a−b | |
√a − √b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | √a + √b | | √a + √b | |
15 gru 13:11
Student: tak ale mi caly czas zostaje to n3
15 gru 19:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i co z tego że zostaje n
3 
przekształć to zobaczysz co się stanie
15 gru 19:06
Student: ale on nie da sie skrocic a w odpoweidziach wychodzi nnormalna liczba
15 gru 19:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak się nie 'skraca'
masz:
| | n2 + √n4+1 − 2n2 | |
n3* |
| = |
| | √n2+√n4−1+n√2 | |
| | √n4+1 − n2 | |
= n3* |
| = |
| | √n2+√n4−1+n√2 | |
| | n4 +1 − n4 | |
= n3 |
| = |
| | (√n2+√n4−1+n√2)*(√n4+1 + n2) | |
| | n3 | |
= |
| = |
| | (√n2+n2√1−1/n4+n√2)*(n2√1+1/n4 + n2) | |
| | n3 | |
= |
| = |
| | (n√1+√1−1/n4+n√2)*(n2(√1+1/n4 + 1)) | |
| | n3 | |
= |
| = |
| | n(√1+√1−1/n4+√2)*(n2(√1+1/n4 + 1)) | |
| | n3 | |
= |
| = |
| | n3(√1+√1−1/n4+√2)*(√1+1/n4 + 1) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| −> |
| = |
| | (√1+√1−1/n4+√2)*(√1+1/n4 + 1) | | (√1+√1+√2)(√1+1) | |
15 gru 20:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
studencie −−− nie ma rzeczy niemożliwych
15 gru 20:08
Student: wielkie dzieki
15 gru 21:52