zadanie dla 6 kl SP
robert: czy można rozciąć sześcian na 15 lub 22 niekoniecznie jednakowych sześcianów?
15 gru 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
w podstawówce są bryły przestrzenne
15 gru 12:58
dero2005:
można na 15 i na 22
15 gru 14:31
5eya: są...

i powiem więcej zwiększa się program

mają być też podobno funkcje w 1 gimnazjum
15 gru 14:45
5eya: coś idzie w dawnym stylu matmy teraz niech tylko polikwidują gimnazja i zrobią system 4−4−4 i
będzie super
15 gru 14:46
PW: Nikt dziecku nie wytłumaczył.
Tnąc każdy bok sześcianu na dwa, otrzymamy 2.2.2 = 8 sześcianów.
7 z nich zostawiamy w spokoju i tniemy ósmy tak samo jak poprzednio.
Otrzymamy w ten sposób 7+8 = 15 sześcianów.
Zostawiając 14 z nich tniemy jeszcze raz piętnasty sześcian na 8 mniejszych.
W ten sposób dostaniemy 14+8 = 22 sześcianów.
Jak myślisz, ile sześcianów dostaniemy tnąc dalej w ten sposób (wszystkie oprócz jednego
zostawiamy, a tniemy jeden na 8 mniejszych).
Odp.: Za każdym razem otrzymamy o ... sześcianów więcej.
15 gru 16:40