matematykaszkolna.pl
kombinatoryka lui: Oblicz ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 6 lub podzielnych przez 15.
15 gru 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna: ile jest w sumie liczb 3 cyfrowych 999 − 99 = 900 masz policzyć liczby podzielne przez 6 lub 15 czyli zliczasz wszystkiego podzielne przez 6 wszystkie podzielne przez 15 dodajesz wyniki do siebie a później liczysz ile jest podzielnych przez 6*15 = 90 i ODEJMUJESZ to od tego co miałeś wcześniej ... dlaczego bo te liczby dwa razy liczyłeś (jako liczby podzielne przez 6 oraz liczby podzielne przez 15) poradzisz sobie z tym
15 gru 13:02
Mateusz: Policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 6−skorzystaj np z własnosci ciągu arytmetycznego Policz w podobny sposob ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 15 dodaj otrzymane wyniki i pewnie sądzisz ze to koniec zadania niestety live is brutal robiąc w ten sposob policzyłeś podwojnie liczby ktore dzielą sie przez 15 i 6 czyli de facto przez 30 wiec teraz obliczasz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 30 i tą liczbę odejmujesz od wcześniej otrzymanej sumy
15 gru 13:04
Mati_gg9225535: Artur wydaje mi sie ze to nie powinno byc 6*15 tylko NWW tak jak mowi Mateusz emotka
15 gru 14:23
lui: dzięki bardzo za pomocemotka rozwiązałam metodą Mateusza i wyszło mi 179 liczb emotka
15 gru 21:11