ptosta i punkty
lui: Na płaszczyźnie dane są punkty A=(3,−2) i B=(11,4). Na prostej o równaniu y=8x+10 znajdź punkt
P, dla którego IAPI2+IBPI2 jest najmniejsza.
15 gru 12:54
MQ: IAPI2+IBPI2=(x−3)2+(y+2)2+(x−11)2+(y−4)2
Za y podstawiasz 8x+10
Dostajesz równanie na jakąś funkcję f(x).
Szukasz minimum tej funkcji.
Dostajesz x.
Z równania prostej wyliczasz y.
15 gru 13:03
Gustlik: Jak MQ, otrzymasz funkcję kwadratową, minimum to współrzędne wierzchołka paraboli p i q.
Oblicz p i to p to jest Twoje x, a y obliczysz wstawiając ten x do równania prostej.
15 gru 13:44
PW: Z twierdzenia cosinusow mniej rachunkow (suma kwadratow najmniejsza, gdy cos∡(PA→,BP→) = 0
(iloczyn skalarny wektorow jest rowny zeru)
15 gru 17:25
MQ:
@PW taki przykład −− co ty na to?
15 gru 17:35
PW: Wtedy dla żadnego punktu prostej iloczyn skalarny nie będzie zerem i trzeba wyciągnąć wnioski..
Uprzejmie donoszę, że nie rozwiązywałem zadania, a podpowiadałem tylko inną możliwość − do
twórczego rozwinięcia.
15 gru 17:50
MQ:
@PW a teraz?
15 gru 18:08
lui: właśnie wróciłam do tego zadania, okazało się że rozwiązywałam metodą MQ ale (jak to u mnie
często bywa) wkradł mi się błąd rachunkowy i źle mi wychodziło
odp. P=(−1,2)
dziękuję bardzo za pomoc
15 gru 20:47