matematykaszkolna.pl
ptosta i punkty lui: Na płaszczyźnie dane są punkty A=(3,−2) i B=(11,4). Na prostej o równaniu y=8x+10 znajdź punkt P, dla którego IAPI2+IBPI2 jest najmniejsza.
15 gru 12:54
MQ: IAPI2+IBPI2=(x−3)2+(y+2)2+(x−11)2+(y−4)2 Za y podstawiasz 8x+10 Dostajesz równanie na jakąś funkcję f(x). Szukasz minimum tej funkcji. Dostajesz x. Z równania prostej wyliczasz y.
15 gru 13:03
Gustlik: Jak MQ, otrzymasz funkcję kwadratową, minimum to współrzędne wierzchołka paraboli p i q. Oblicz p i to p to jest Twoje x, a y obliczysz wstawiając ten x do równania prostej.
15 gru 13:44
PW: Z twierdzenia cosinusow mniej rachunkow (suma kwadratow najmniejsza, gdy cos∡(PA,BP) = 0 (iloczyn skalarny wektorow jest rowny zeru)
15 gru 17:25
MQ: rysunek@PW taki przykład −− co ty na to?
15 gru 17:35
PW: Wtedy dla żadnego punktu prostej iloczyn skalarny nie będzie zerem i trzeba wyciągnąć wnioski.. Uprzejmie donoszę, że nie rozwiązywałem zadania, a podpowiadałem tylko inną możliwość − do twórczego rozwinięcia.
15 gru 17:50
MQ: rysunek@PW a teraz?
15 gru 18:08
lui: właśnie wróciłam do tego zadania, okazało się że rozwiązywałam metodą MQ ale (jak to u mnie często bywa) wkradł mi się błąd rachunkowy i źle mi wychodziło odp. P=(−1,2) dziękuję bardzo za pomocemotka
15 gru 20:47